SKODACLUBPELOPONNISOY.BLOGSPOT.COM ΚΑΨΙΜΟ ΛΑΔΙΩΝ FABIA VRS ΕΠΙΣΚΕΥΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΡΟΜΠΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΥΓΡΑ ΦΡΕΝΩΝ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ SKODA ANTISPIN-MSR-MBA-EBV ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ABS ΚΑΙ ΕSP SKODACLUBPELOPONNISOY.BLOGSPOT.COM

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ


Για να λειτουργεί σωστά ένας κινητήρας πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία ορισμένη από τον κατασκευαστή, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την θερμοκρασία  ενός κινητήρα στα όρια που θέλουμε χωρίς σκαμπανεβάσματα μας βοηθάει μια βαλβίδα, που επιτρέπει ή όχι να διαρρέει από μέσα της το ψυκτικό μέσο,που στην περίπτωση μας είναι το ψυκτικό υγρό (παραφλού) αυτή την βαλβίδα ονομάζουμε θερμοστάτη και παρακάτω θα δούμε πως λειτουργει, ποια η δουλεια της στο αυτοκινητο μας , τι γίνετε αν δεν λειτουργεί σωστά και πως θα αντιμετωπίσουμε μια υπερθέρμανση του κινητήρα μας.

         Θερμοστάτης:Αποτελείτε απο 
3 κύρια μέρη την βαλβίδα του θερμοστάτη,το σώμα του θερμοστάτη και το ελατήριο επιστροφής της βαλβίδας, όπως προαναφέραμε ρόλος του είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινήτηρα στο εύρος που εχεί ορίσει ο κατασκευαστής και συνήθως είναι 85-90 0C.Είναι μια βαλβίδα που όταν ο κινητήρας μας είναι κρύος αυτή παραμένει κλειστή μη επιτρέποντας την κίνηση του ψυκτικού υγρού στο σώμα του κινητήρα με αποτέλεσμα την ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το σημείο που θέλουμε περίπου 900C, Όταν η θερμοκρασία φτάσει στο σημέιο που θέλουμε ο θερμοστάτης ανοίγει αφήνοντας το ψυκτικό υγρό να περάσει από το σώμα του κινητήρα και ανάμεσα στα χιτώνια που χρειάζονται ψύξη και συνεχίζοντας την πορεία του να περάσει από την τρόμπα νερού που διευκολύνει την κίνηση του ψυκτικού υγρού  και εν συνεχεία από το ψυγείο όπου θα ξαναπέσει η θερμοκρασία του για να ξαναγυρίσει στο κύκλωμα νερού και διαμέσο του θερμοστάτη να ξανα κάνει τον κύκλο ψύχοντας με αυτό τον τρόπο τον κινητήρα μας. Βλέπουμε λοιπόν ότι στην ουσία ο θερμοστάτης είναι ο ρυθμιστείς θερμοκρασίας του κινητήρα μας.
     Τι γίνετε όμως στην περίπτωση μη σωστής λειτουργίας του θερμοστάτη και ποιες συνέπιες θα έχει αυτό στην λειτουργία του οχήματος μας; Η ζημίες που μπορεί να πάθει ο θερμοστάτης είναι 2
·                     Ο θερμοστάτης να κολλήσει  ανοιχτός επιτρέποντας  την συνεχή ροή ψυκτικού υγρού με αποτέλεσμα να αργεί να σηκώσει θερμοκρασία ο κινητήρας , κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου η θερμοκρασία του κινητήρα να είναι πολύ χαμηλή 60 – 700C, και αν χρειαστούμε ζέστη από τον κλιματισμό δεν θα έχουμε.
·                     Ο θερμοστάτης να κολλήσει κλειστός σταματάει την κίνηση του ψυκτικό υγρό στον κινητήρα  με αποτέλεσμα την συνεχομένη άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 900C και αγγίζοντας τις κόκκινες γραμμές του οργάνου μέτρησης δημιουργώντας έτσι μια σοβαρές βλάβες στον κινητήρα.
Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες καταστάσεις δυσλειτουργίας του θερμοστάτη όπου γίνονται δυσκολότερα αντιληπτές και πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στον κινητήρα μας, αλλά όπως και να έχει χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
Στην περίπτωση που αντιληφθούμε ανέβασμα της θερμοκρασίας του κινητήρα (κάτι όχι και τόσο απίθανο) μας σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να επέμβουμε αμέσως πριν να είναι πλέον πολύ αργα.
1.                                          Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε την(με τον 
       δείκτη θερμοκρασίας κοντα ή στην κόκκινη περιοχή του οργάνου και το άναμμα της  προειδοποιητικής λυχνίας)θερμοκρασία ασυνήθιστα ψηλά είναι να ενεργοποιήσουμε το καλοριφέρ του οχήματος στην μέγιστη θερμοκρασία του ώστε να εκτονωθεί έτσι ένα σημαντικό  μέρος της θερμοκρασίας
2.                                          Αν δούμε ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει τότε πρέπει να ακινοιτοποιήσουμε το
όχημα μας σε σημείο που δεν εμποδίζει την κίνηση των υπολοίπων οχημάτων και να σβήσουμε των κινητήρα ίσως αν η θερμοκρασία έχει ανέβη πάρα πολύ δούμε και καπνό να βγαίνει από το εμπρός τμήμα της μηχανής.Αν υπάρχει καπνός δεν ανοίγουμε το καπό μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καπνός διαφορετικά ανοίγουμε το καπό και περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία επανέρθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
3.                                          Αφού η θερμοκρασία έχει ξαναπέσει στα φυσιολογικά επίπεδα ελέγχουμε την
στάθμη του ψυκτικού υγρού και την στάθμη των λαδιών του κινητήρα. Επίσης ελέγχουμε κάτω από το όχημα μας για πιθανές διαρροές  ψυκτικού  υγρού η λαδίων.Αν διαπιστωθεί έλλειψη ψυκτικού υγρού και η θερμοκρασία του κινητήρα δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα μην συμπληρώσετε υγρό γιατί λόγω διαφοράς θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσετε  μεγαλύτερη ζημία στον κινητήρα σας. Αν δεν έχετε μαζί σας ψυκτικό υγρό μπορείτε να προσθέσετε νερό.
4.                                          Στην περίπτωση που η στάθμη του ψυκτικού υγρού και των λαδιών είναι
εντάξει αναζητήστε το πρόβλημα στο βεντιλατέρ. Αρχικά στο ηλεκτρικό κύκλωμα του βεντιλατέρ της ασφάλειες ή της βαλβίδες θερμοκρασίας του βεντιλατέρ. Τέλος ελέγχουμε την τρόμπα νερού μήπως είναι φρακαρισμένη,(πιθανόν σε αυτή την περίπτωση όταν δουλεύει ο κινητήρας να ακούγεται σφύριγμα που οφείλετε στην τριβή του ιμάντα με την τροχαλία της τρόμπας) ή αν έχει κοπεί ο ιμάντας που μεταφέρει την κίνηση στην τροχαλία της τρόμπας..  
    
    

1 σχόλιο:

Loading