SKODACLUBPELOPONNISOY.BLOGSPOT.COM ΚΑΨΙΜΟ ΛΑΔΙΩΝ FABIA VRS ΕΠΙΣΚΕΥΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΡΟΜΠΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΥΓΡΑ ΦΡΕΝΩΝ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ SKODA ANTISPIN-MSR-MBA-EBV ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ABS ΚΑΙ ΕSP SKODACLUBPELOPONNISOY.BLOGSPOT.COM

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Άζωτο ή αέρας;

Είναι σωστό να προτιμήσουμε το άζωτο από τον ατμοσφαιρικό αέρα; Γιατί γίνεται η ζυγοστάθμιση; Πώς παθαίνει ζημιά ένα ελαστικό; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που... 
ταλανίζουν τον μέσο οδηγό και στα οποία απαντούμε σήμερα 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΖΗΜΙΑ ΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟ;
Αυτό μπορεί να συμβεί ουσιαστικά με δύο τρόπους. Είτε από εξωτερικούς παράγοντες, π.χ. από ένα καρφί ή θραύσματα γυαλιών, είτε από κακή χρήση από πλευράς του οδηγού, όταν για παράδειγμα δεν ελέγχει τακτικά την πίεση των ελαστικών ή ανεβαίνει απρόσεκτα ρείθρα και πεζοδρόμια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ελαστικά διατηρούν στη «μνήμη» τους την κακομεταχείριση, γι΄ αυτό και μπορεί να κλατάρουν ή να εμφανίσουν κάποιο εξόγκωμα στο μάγουλο αρκετό διάστημα μετά π.χ. το απότομο καβάλημα σε πεζοδρόμιο. Επίσης μέσα από τις «ανοιχτές πληγές» ενός ελαστικού εισχωρεί στο εσωτερικό του υγρασία και προκαλεί οξείδωση στα μεταλλικά νήματα του σκελετού του, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής τους. 


ΓΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ;


Τα ελαστικά γερνούν και μάλιστα αυτό ισχύει ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Η ηλικία τους καταγράφεται με ένα τετραψήφιο νούμερο στα πλευρά του ελαστικού, όπου οι δύο πρώτοι αριθμοί αντιστοιχούν στην εβδομάδα και οι δύο τελευταίοι στο έτος παραγωγής. Στη φωτογραφία μας βλέπουμε τον αριθμό 3708, ο οποίος αναφέρει ως χρόνο παραγωγής του συγκεκριμένου ελαστικού την 37η εβδομάδα του έτους 2008. Πρέπει λοιπόν να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας ύστερα από μερικά χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουν φθαρεί τόσο πολύ. Στην Ελλάδα μπορούμε να θέσουμε την πενταετία ως μάξιμουμ όριο για την αλλαγή ελαστικών, καθώς η γόμα ταλαιπωρείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και έτσι χάνει σταδιακά την ελαστικότητά της, μειώνοντας μεταξύ άλλων και τα επίπεδα πρόσφυσης. Όσον αφορά την αγορά ενός ελαστικού, φροντίζουμε να μην είναι εντελώς φρέσκια η γόμα του και να έχουν περάσει μερικοί μήνες από την ημερομηνία παραγωγής του, ώστε να έχει «δέσει» η σύνθεσή του. 


ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΣΗ;


Είναι πολύ σημαντικό να ζυγοσταθμίσουμε ένα καινούργιο ελαστικό πριν το μοντάρουμε στο αυτοκίνητο. Η περιστροφή των τροχών φαίνεται στα μάτια μας ως μία τέλεια κυκλική κίνηση, όμως στην πράξη παρατηρούνται αποκλίσεις από την ιδανική τροχιά και αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις. Αυτές προκαλούν με τη σειρά τους κραδασμούς, οι οποίοι μεταφέρονται στους άξονες, στα ρουλεμάν και στα φρένα, επιταχύνοντας έτσι τη φθορά τους, ενώ μπορεί να επηρεάσουν και το σύστημα διεύθυνσης. Κατά τη ζυγοστάθμιση χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα, που υπολογίζει τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε κάθε ελαστικό και δείχνει σε ποιο σημείο πρέπει να τοποθετηθεί ένα αντίβαρο από μόλυβδο. Κανονικά η ζυγοστάθμιση γίνεται μόνον την πρώτη φορά που μοντάρεται το λάστιχο, αν πάντως «κατεβάσετε» και τοποθετήσετε ξανά ένα λάστιχο δεν βλάπτει να επαναλάβετε τη διαδικασία για να είστε απόλυτα σίγουροι. Εννοείται ότι η ζυγοστάθμιση γίνεται μόνον από εξειδικευμένα συνεργεία και βουλκανιζατέρ. 


ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ;
Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να φθείρονται γρηγορότερα τα ελαστικά του κινητήριου άξονα. Η αλλαγή των ελαστικών ανά ζευγάρια (εμπρός- πίσω και αντίθετα) είναι δυνατή, πρέπει όμως να γίνει έγκαιρα, πριν δηλαδή φτάσει το ύψος του πέλματος σε οριακά επίπεδα, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Επιτρέπεται επίσης η τοποθέτηση ελαστικών διαφορετικών εταιρειών (και ίδιων διαστάσεων βεβαίως), αρκεί να γίνεται αυτό σε ζεύγη ανά άξονα, δηλαδή δύο λάστιχα ίδιας μάρκας εμπρός και δύο της άλλης μάρκας πίσω. Αντίθετα πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση δύο διαφορετικών ελαστικών δεξιά και αριστερά στον ίδιο άξονα. 


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΜΕ ΑΖΩΤΟ;
Η χρήση του αζώτου στα ελαστικά επεκτείνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τα βουλκανιζατέρ που προσφέρουν αυτή την επιλογή αναφέρουν ως πλεονεκτήματα τη σταθερή πίεση του αέρα χωρίς διαρροές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και τη μειωμένη φθορά του ελαστικού και την οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου. Να τονίσουμε επίσης ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελείται έτσι και αλλιώς κατά 78% από άζωτο, ενώ ένα καλοσυντηρημένο ελαστικό χάνει περίπου 0,1 μπαρ πίεση αέρα στο τρίμηνο. Αυτό είναι και το κέρδος που μπορείς να έχεις από το άζωτο, αφού ούτε με το συγκεκριμένο αέριο μπορεί να αντιμετωπιστούν διαρροές, οι οποίες προκύπτουν από άλλους λόγους (π.χ. από τις βαλβίδες κ.λπ.). Μάλιστα υπάρχει και ο κίνδυνος, αν γεμίσεις τα ελαστικά του Ι.Χ. σου με άζωτο, να εφησυχάσεις και να μην ελέγχεις τακτικά την πίεση. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αξίζει λοιπόν τον κόπο η χρήση αζώτου. Αντίθετα έχει νόημα για ελαστικά που καταπονούνται (π.χ. σε καθαρόαιμα σπορ μοντέλα), καθώς μειώνεται ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης και μιας γρήγορης οξείδωσης του ελαστικού. 


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Loading